Typ studia: čtyřletý studijní obor s maturitou
Forma studia: denní
Certifikace: maturitní vysvědčení
Vstupní předpoklady žáků: úspěšné absolvování 9. ročníku ZŠ a přijímacího řízení zahrnující jednotnou přijímací zkoušku (https://prijimacky.cermat.cz/) a školní zkoušku (zjištění zájmu o obor interaktivní formou)
Povinnost dokládat na přihlášce na SŠ zdravotní způsobilost ke vzdělávání od lékaře (dle NV č. 211/2010 Sb.): NE
Charakteristika vzdělávacího programu:
všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, matematika, společenské vědy, informační a komunikační technologie…)
cizí jazyky (angličtina, němčina)
obecné ekonomicko-manažerské předměty (ekonomika, management, marketing, právní nauka…)
ekonomicko-manažerské předměty předměty odborného zaměření (účetnictví, bankovnictví a pojišťovnictví,
firemní investice a produkty, dotační financování…)
odborné předměty profilující (podnikání v hotelnictví, základy hotelového provozu, hotelový management...)
odborná praxe - realizuje se po v podnicích a institucích v subjektech, podnikajících v ubytovacích službách
(OREA Resort Panorama, hotel Skalní mlýn, hotel Aquapark Pasohlávky, hotel Olberg, hotel Imperial apod.), konkrétně na pracovních pozicích středního a vyššího managementu, ekonomicko – administrativních úseků a marketingových činností
(tedy nikoliv na pozicích gastronomických nebo ubytovacích služeb) a v dalších podnicích a institucích z ekonomické oblasti (účetní firmy, marketingové společnosti, banky, finanční odbory municipalitního sektoru atd.)
Možnosti uplatnění absolventa:
Lyceum se školním vzdělávacím programem „Řízení a provoz hotelu“ je koncipováno jako obecněji pojaté odborné vzdělávání,
které obsahuje vyšší podíl všeobecného vzdělávání. V rámci vzdělávacího programu se kromě všeobecně vzdělávacích předmětů
budou zájemci vzdělávat nejen v několika cizích jazycích, ekonomicko-manažerských předmětech a odborných předmětech
obecného zaměření, ale zejména v odborných profilujících předmětech.
Absolvent tedy získá významné předpoklady pro další studium, zejména na vysokých školách ekonomických, hotelových,
gastronomických nebo turistických směrů a dále na studium na vyšších odborných školách zaměřených např. na ekonomiku,
podnikání, služby v cestovním ruchu apod.
Absolvování zvoleného zaměření směřuje rovněž k možnosti uplatnění absolventa na trhu práce.
Základy odborného vzdělání vytvářejí dobré předpoklady k tomu, aby byl absolvent schopen rychle se orientovat, zapracovat
a dobře se uplatnit v pracovním procesu. Může vykonávat dílčí organizační, administrativní, provozní či nižší manažerské činnosti nejrůznějšího zaměření (tedy nejen v oblasti hotelnictví).
Osvojené klíčové kompetence a základy odborného vzdělávání jsou také předpokladem pro zahájení vlastního podnikání.
KÓD OBORU: 78 - 42 - M / 02